SÉRÉNISSIME GRAND ORIENT DE GRÈCE - S.G.O.G. 

ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 33ου του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου - Α.Α.Σ.Τ. 

Η Ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής


Η ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, της ιστορίας του Τεκτονικού Συστήματος στον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσε την πύλη εισόδου του Ελευθεροτεκτονισμού στην Ελλάδα. Το όμορφο αλλά πολύπαθο ταξίδι μας , ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την επίσημη ιστορία του Τεκτονικού Συστήματος στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.


Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Ενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με το όνομα “Beneficenza” (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Πάδοβα της Ιταλίας. Tην ίδια περίοδο, άρχισαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από Έλληνες της διασποράς, να ιδρύονται ελληνόφωνες Στοές. 

Η ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, της ιστορίας του Τεκτονικού Συστήματος στον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσε την πύλη εισόδου του Ελευθεροτεκτονισμού στην Έλλαδα.Το όμορφο αλλά πολύπαθο ταξίδι μας , ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την επίσημη ιστορία του Τεκτονικού Συστήματος στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.Το 1814 ο Διονύσιος Ρώμας ίδρυσε τάγμα  υπό τον τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ’ Ανατολή Κερκύρας».Το 1850 η ΓΜΑΤΕ ανέστειλε την λειτουργία της.

Το 1867, η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας έδωσε  ανεξαρτησία στις 8 Στοές που είχε στο Ελληνικό πλέον έδαφος (Επτάνησος) και την άδεια να δημιουργήσουν ανεξάρτητο Τεκτονικό Τάγμα υπό την επωνυμία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, η οποία υπό τον τίτλο αυτό αντιπροσώπευε την κανονική και αναγνωρισμένη Τεκτονική Δύναμη  στην Ελλάδα, έχουσα υπό την δικαιοδοσία της το Συμβολικό  Ελευθεροτεκτονισμό μέχρι το 1950 , όταν  και μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Το Τεκτονικό αυτό Τάγμα απετέλεσε την έκφραση του Τεκτονισμού στη χώρα μας και βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των μη δογματικών Τεκτονικών Σωμάτων της Ευρώπης και πήρε μέρος στην ίδρυση της ΑΜΕ (Διεθνούς Τεκτονικού Συνδέσμου).

Από τα τέλη Μαΐου 1986, 48 αδερφοί , όλοι μέλη της Στοάς <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>> υπ΄ αριθμ. 84 της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, έφυγαν, και με άλλους αδελφούς των Στοών <<Παρθενών>> των Αθηνών και <<Παλαιών Πατρών Γερμανού>> της Αχαϊας, να ιδρύσαν την  νέα Τεκτονική δύναμη, <<την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος>>.

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1986 μέχρι τον Ιούνιο 1990, η Ακρόπολις προσπάθησε για την επιτυχία της Εθνικής Μεγάλης Στοάς, η οποία λειτουργούσε σύμφωνα με τον Αγγλικό τύπο. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με πολλές ελπίδες αλλά τελικώς το όνειρο μιας υγιούς νέας Μεγάλης Στοάς δεν απέδωσαν. Έτσι, αρκετοί από τους αδελφούς (τους 48 που ξεκίνησαν), μη αντέχοντας και νέα ταλαιπωρία, απεχώρησαν από την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Νέο όμως αίμα είχε εισέλθει στην Στοά <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>>.

Από τον Σεπτέμβριο του 1990, εργάσθηκαν ως ανεξάρτητη συμβολική Στοά <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>>, στεγαζόμενοι σε Τεκτονικό Ναό του μικτού, στην οδό Τροίας στην Κυψέλη. Στις 7 Ιανουαρίου 1991, το μικτό έπαψε να παρέχει την στοιχειώδη στήριξη και δεν τους άφησε το δικαίωμα να εργάζονται στον Ναό του. Στις 7 Ιανουαρίου 1991 στην οικία αδελφού , έχοντες μετατρέψει αυτή, σε Στοά, όλοι μαζί, σαν ένας άνθρωπος, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, μόνοι τους, μη περιμένοντας βοήθεια από πουθενά.Στην συνεδρίαση εκείνη και στις επόμενες μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 1991, που εξακολουθούσαν να γίνονται στην οικία αδελφού αποφάσισαν την ίδρυση νέας Τεκτονικής Δυνάμεως, με διακριτικό όνομα «ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ» και με πρώτον Μεγάλο Διδάσκαλο αείμνηστο αδελφό Πέτρο Φράγκο.

  Στις 22 Μαρτίου 1992, σε πανηγυρική έκτακτη συνεδρίαση, οι αποτελούντες την Μεγάλη Στοά Ελλήνων Τεκτόνων  αδελφοί, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση αφύπνισαν την «ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Με την αφύπνιση αυτή το Τάγμα της Γ.Μ.Α.Τ.Ε. εγκατέλειψε έκτοτε τον τίτλο της «ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ» που χρησιμοποιούσε μέχρι την εκείνη την εποχή.

Έτσι, οι Στοές <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>>, <<ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ>> και <<ΑΡΓΩ>> κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τον Αγγλοσαξονικό δογματισμό και εψήφισαν το Σύνταγμα του 1992, της Γ.Μ.Α.Τ.Ε., που αυτό και μόνον, είναι η απαρχή του φιλελεύθερου, μη δογματικού Τεκτονικού χώρου στην Ελλάδα, απαλλαγμένου από τις δογματικές αγκυλώσεις του αγγλικού συστήματος, ως φυσική συνέχεια του γνησίου απογόνου της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος που δημιουργήθηκε το 1867 από την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας. Με αυτές τις αναντίρρητες και αναμφισβήτητες ιστορικές αλήθειες και φιλελεύθερες δογματικές αρχές και αξίες, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, με αγώνες, επί 30 και πλέον έτη από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα. Άλλωστε αυτές τις δογματικές αρχές και αξίες μας αναγνωρίζουν και άλλα τάγματα στο χώρο του ελευθεροτεκτονισμού της Ελλάδος και μάλιστα με τη σύσταση και υποστήριξη της Γ.Μ.Α.Τ.Ε. εισήχθησαν και αυτά στο CLIPSAS, και άλλους διεθνείς οργανισμούς. 



Η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος είναι, από της επανιδρύσεως της (1992), Τεκτονικό Τάγμα, αρχικά αποκλειστικά ανδρικό και από το 2016 και με μία αμιγώς γυναικεία Στοά, και  εργάζεται στον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο. Διαθέτει πλήρως αναγνωρισμένο  από το Ύπατο Συμβούλιο της Νοτίου Ομοσπονδιακής Περιφέρειας των ΗΠΑ , Ύπατο Συμβούλιο του Α.Α.Σ.Τ., που αποτελείται από 33 βαθμούς (προσθέτοντας 30 επιγενόμενους βαθμούς στο σύστημα των 3 βαθμών του Συμβολικού Τεκτονισμού).  H κυρίαρχη διεθνώς αυτή μορφή δημιουργήθηκε από της Νότια Δικαιοδοσία (Southern Jurisdiction, Charleston NC) του Σκωτικού Τύπου, η οποία σήμερα εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και έχει ως βάση τις διατάξεις του συντάγματος του Φρειδερίκου ΙΙ του 1776και των τροποποιήσεων της Λωζάνης.

 

Έχει υπό την αιγίδα της 10 Συμβολικές Στοές, από τις οποίες οι 8 ανδρικές και 1 Γυναικεία ,  λειτουργούν με έδρα την Αθήνα και μία, που λειτουργεί στην Ανατολή των Βρυξελλών και εργάζεται στην Ελληνική γλώσσα.



Ο πρώτος Μεγάλος Διδάσκαλος από της αφυπνίσεως 1991Πέτρος Φράγκος 

Παρακάτω παραθέτονται οι στοές που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Γ.Μ.Α.Τ.Ε.: